Förkylning kan leda till akuta besvär hos personer med astma

Vanliga förkylningar  är en vanlig orsak till försämring hos personer med astma.

– Det finns en koppling mellan allergi och infektionskänslighet. Den allergiska inflammationen, alltså allergisk reaktion i slemhinnorna, minskar kroppens förmåga att hantera bland annat virusinfektioner, säger Leif Bjermer, professor i lungmedicin och allergisjukdomar vid Lunds universitet.

Svårt att skydda sig mot förkylning

En förkylning är nästan alltid orsakad av ett virus som angriper slemhinnorna i näsa, svalg, bihålor, och luftrören. De är dessutom ganska svåra att undvika då de är mycket smittsamma, framför allt under de första sjukdomsdagarna.

– Det vanligaste förkylningsviruset är rhinoviruset och det har egenskapen av att det förändras hela tiden, vilket gör det oerhört svårt att skydda sig. Det finns inga vaccin eller något sådant som man kan använda för att skydda sig, så det är en risk som vi får leva med, säger Leif Bjermer.

Astmatiker drabbas hårdare

Man kan drabbas av förkylningsvirus flera gånger om året. De flesta får oftast inte så stora besvär, men om du har astma kan det ställa till det ordentligt om man har otur.

– Har man en astma så kan det istället leda till att man får en tillfällig försämring av sin astma, som kan hålla i sig ett bra tag. Och i vissa fall blir det så illa att man får riktiga besvär och måste söka akut vård och få mer behandling.

– Men det finns ju behandling för det här, allt från lättare inhalationsbehandling med kortison till biologisk behandling, beroende på hur pass svåra symtom man har.

Har man astmamedicin och får mer besvär vid förkylning ska man öka sin behandling så mycket det går, menar Leif Bjermer.

– Och om det inte hjälper så måste man kanske få kortisontabletter, som man framförallt använder vid svårare tillstånd.

Så kan du förebygga förkylning:

Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Smittämnen fastnar lätt på händer och andra ytor som till exempel dörrhandtag. Handsprit är ett alternativ om man inte har möjlighet till vanlig handtvätt. Det är viktigt både när du själv är förkyld och när någon i din närhet är det.

– Handhygien är jätteviktigt. Inkörsporten för virus är oftast slemhinnorna i ögon och så vidare. Man kanske tar någon i handen och så kliar man sig kanske i ögat och då har man fört över infektionen, Leif Bjermer.

Om du själv redan är förkyld kan du göra detta för att undvika spridning av smittan:

  • Hosta och nys i armvecket, inte i handen.
  • Undvik att ta i hand eller ge någon en kram.
  • Använd pappersnäsdukar och släng dem i en påse som går att stänga.
  • Stanna hemma, då undviker du att smitta folk på bussen, barnens dagis eller på jobbet.

Källa